Cejlonský čaj ze Srí Lanky

Srí lanka je místo s velice specifickým klimatem, které je vhodné pro pěstování některých speciálních a komerčně úspěšných plodin, mezi které patří i čaj. Známá je také velice kvalitní cejlonská skořice.

Stejně jako jinde na čajových plantážích, získává se i cejlonský čaj z listů rostliny CAMELIA SINENSIS. Podle způsobu sklizně a zpracování, je možné získat několik různých druhů čaje, který se liší chutí, vlastnostmi i cenou, ve které se odráží především velký podíl ruční práce. Jde o čaj: bílý, zelený, černý a oolong.

čaj2

O vlastnostech čaje

Množství tolik žádaných antioxidantů obsažených v lístcích je závislé na mnoha faktorech. Jde o zeměpisnou polohu, kde se čaj pěstuje, rozhodující je i půda a její složení. Vliv má i podnebí a potom je zde také velice podstatné, jak je čaj pěstovaný a zpracovaný, v jakém období je sklizený, jaké je roční období atd.

Cejlonský čaj patří tradičně k velice kvalitním čajům a předčí i čaj indický. Deklaruje se, že bílé, zelené i černé čaje z Cejlonu mají vyšší koncentraci antioxidantů než jiné čaje. Srí lanka nabízí 4 druhy čaje, které se liší jejich vlastnostmi, které jsou ovlivněny technikou sběru a posklizňové péče.

čaj3

ČERNÝ ČAJ a OOLONG

K výrobě těchto čajů jsou listy macerované, aby se aktivoval proces fermentace, který probíhá pomocí enzymů obsažených v listech.

Černý čaj prochází téměř úplnou fermentací a má nejvyšší obsah kofeinu, má ale menší obsah antioxidantů.

Oolang se připravuje tak, že se listy částečně lisují, aby se lépe uvolnily enzymy. Zahájí se fermentace, která je ve fázi 30-60 % proběhlého procesu zastavená tepelnou stabilizací. Tímto způsobem vzniknou listy, které jsou zvenčí černé a uvnitř zelené. Čaj vyniká ovocnou vůní a plnou a delikátní chutí, pro kterou je velice oblíbený. Obsah kofeinu a antioxidantů je někde mezi černým a zeleným čajem.

ZELENÝ ČAJ

K výrobě zeleného čaje jsou listy napařovaný a následně se pozvolna suší. Tak si čaj zachovává velký obsah antioxidantů.

BÍLÝ ČAJ

Bílý čaj se sklízí před otevřením pupenů. Zpracovává se šetrným způsobem, a proto si zachovává nejvyšší obsah antioxidantů. Obsah kofeinu je ve srovnání s černým čajem velmi nízký.